Türkiye Çay Demleme ve Sunum Şampiyonu, Gülhanım Delihasan çay ile ilgili bilinmeyenleri sizler için aktarıyor.
Sevgili Foods digitale okurları ben Gülhanım Delihasan 2018 Türkiye Çay Demleme ve Sunum şampiyonuyum. Size çayın en iyi demleme tekniği hakkında bilgi verirken doğru bilinen yanlışlardan da bahsedeceğim. Bir gün bir Çin imparatoru sarayın bahçesinde gezerken çay bitkisinin (camellia sinensis) yapraklarını koparır ve kaynayan suyun içine atar. Suyun rengi değişip farklı bir koku oluşunca çok ilgi çeker bir deneme yaparlar. Biraz bekledikten sonra renklenen suyu içerler ve dünyada çay hikayesi başlar. Başlar ama hiç bir zaman son bulmaz Bu ilk keşfedilen "Beyaz çay " yani "imparatorların çayı " en kıymetli, en nadide, en özel, en şifalı, en doğal, en az bulunan kısaca enlerin çayı olduğu için "imparatorların çayı " denilir. Yıllar içinde farklı işlemlerle bir çok demleme teknikleri ve çeşitleri olur. Beyaz çay, yeşil çay , oolong ve siyah çay olmak üzere 4 farklı çay çeşidi var. Bu 4 çeşit çayın üretimleri farklı olduğu için demleme teknikleri de farklı oluyor. Demleme tekniklerine geçmeden önce çok dikkat etmemiz gereken çok önemli faktörleri yazalım. Tüm çay çeşitlerinde kullandığımız çayın kalitesi ve suyun kalitesi önemli bir kriterdir.
BEYAZ ÇAY DEMLEME TEKNİĞİ
Beyaz çay; cam demlik ile demlenir . Öncelikle suyu kaynatılır. Küçük cam demliğe beyaz çayı ilave edilir. Kaynayan su ile beyaz çayı yıkama işlemi yapılır . Yani biraz kaynar su ilave ederek yıkanır ve yıkanan suyu dökülür. Sonrasında tekrar küçük demliğe kaynar su ilave edilir 1-3 dakika bekledikten sonra afiyetle içebilirsiniz. Bu işlemi bir kaç kere kaynar su ilave ederek tekrar tekrar demleyip içebilirsiniz. Beyaz çay küçük cam fincanlarla ikram edilir. Dikkat etmemiz gereken nokta uzun süre kaynar suda beyaz çay taneleri bekletmemeliyiz. 1-3 dakika sonra hemen fincana almalıyız.
YELİÇAY DEMLEME TEKNİĞİ
Yeşil çay; cam demlikte demlenir. Su kaynatılır. Küçük cam demliğe yeşil çay konur ve kaynar su ile yıkama işlemi yapılır. Yeşil çay yıkama işlemi önemlidir. Yıkama suyu dökülür . Tekrar kaynar su ilave edilir. 1-3 dakika bekledikten sonra afiyetle içebilirsiniz. Tekrar tekrar kaynar su ilave edip içebilirsiniz. Cam fincanla ikram edilir. 2. ve 3. demlemede 2 dakika bekleme süresi yeterlidir. Dikkat etmemiz gereken nokta uzun süre kaynar suda yeşil çay taneleri bekletmemeliyiz. 1-3 dakika sonra hemen fincana almalıyız. Uzun süre kaynar suda bekleyen yeşil çay hemen kendini bozar.
SİYAH ÇAY DEMLEME TEKNİĞİ
Siyah çayda; uzmanlar çelik veya bakır demlik tercih eder. Alt demlikte su kaynatılır. Üst demliğe kaynar su ilave edilir; bunu yaparken demlik yukardan tutulur ki suya oksijen karışsın çayı daha lezzetli yapsın. Üst demliğe su ilave edildikten sonra siyah çay eklenir. Tekrar alt demliğe soğuk su ilave edilir. Alt demlikte soğuk su kaynamayası için ocağa konur ve üstüne demlediğimiz küçük demlik konur. Böylece alt demlikte su kaynayana kadar üst demlikte çay süzüle süzüle demlenerek çöker. Yaklaşık olarak 15 dakika demleme süresi yeterlidir.Dikkat etmemiz gereken noktalar Siyah çay asla yıkanmamalı .Alt demlikte ilk suyu kaynatırken üst demliğe çayı ekleyip yakmamalı.Çayı demledikten hemen sonra ateşe koyup kabartmamalı.Demlenmiş siyah çay; sıcak olması için saatlerce alt demlikte su kaynarsa bu ısı demi bozar. 1 saat içinde tüketilmeli .